Hurtownia adam mieso

Na obszarze Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa zajmujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego materiału w każde miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy adekwatne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa kwalifikuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w sensach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten przenigdy nie jest połączony z kolorem, tylko przenosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie stanowi znacznie dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.