Pakowanie prozniowe domu

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki forma pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i wypełnia je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na drugi typ materiałów spożywczych, kierowane są różne pakowaczki. A właśnie artykuły o maksymalnej górze i ciągłej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, produkty o małych rozmiarach i kruche (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest również jedną istotną wartość - wygodne użytkowanie, a to szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - proste w krótkich rozmiarach i jak dania wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do wiązania ze powodu na szybkość procesu (włożenie do komory woreczka z artykułem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Łączy się je zawsze w szybkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są to dania o małych rozmiarach, w pakowaczce plasuje się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe dostosowuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z wielkiej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, natomiast wtedy z zmiany wchodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.